maandag 24 juli 2023

Dag 14: Walvisen spotten

Maandag 24 juli 2023

Na de relatieve rustige dag van gisteren stond er voor vandaag een boottocht voor het spotten van walvissen op de planning. We begonnen de dag rustig en we stonden laat op want we hoefden pas om 12 uur klaar te staan bij de catamaran van Boston Harbor Citycruises.

We parkeerden onze auto in de parkeergarage naast het New England Aquarium en konden meteen aan boord. De boot bestond uit meerdere buitendekken en uit een comfortabel gekoeld binnendek. De medicijnen tegen zeeziekte die ik gisteren had gekocht hebben vast hun werking gehad want zelfs na ruim een uur deining voelde ik me nog prima.

Walvissen zijn te vinden op plekken waar veel voedsel te vinden is, zoals een plek waar warmte uit de zeebodem komt waardoor er veel planten groeien waar weer veel kleine vissen op af komen die vervolgens weer de prooi zijn van de grotere vissen en de zeer grote vissen, zoals de walvis. We voeren zo'n 50km uit van de kust van Boston en na een uur en een kwartier kwamen we aan bij Stellwagen Bank, waar een kluitje vissersboten op tonijn aan het jagen was. Daar zouden we veel walvissen moeten zien. 

Het duurde een paar minuten toen de eerste bultrug boven water kwam om adem te halen. Walvissen kunnen na elke ademhaling ca 5-15 minuten onder water blijven maar moeten daarna opnieuw ademhalen. De kans was daardoor groot dat we meerdere walvissen zouden waarnemen. En dat was inderdaad het geval! Om de haverklap kwamen de walvissen, soms met een jong, even boven water en hadden we vanaf het bovendek een geweldig uitzicht op het spektakel. Wat een enorme beesten zijn het!

De tocht terug verliep een stuk rustiger omdat we met het getij mee voeren. Eenmaal terug aan wal besloten we bij Assembly Row outlets langs te gaan om te kijken of we nog koopjes konden vinden. Jens slaagde bij de Nike outlet voor twee sportbroekjes en ik was vooral op zoek naar sterke medicijnen tegen verschillende kwalen. In een plaatselijke drogisterij kocht ik medicijnen die we in Nederland niet zonder recept zouden hebben meegekregen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten