donderdag 4 mei 2023

Een rondje Oostkust van de USA. Nieuwe plannen.

Omstandigheden veranderen en nieuwe situaties vereisen een nieuwe aanpak. Door corona waren we de afgelopen jaren gedwongen onze vakanties dichter bij huis te plannen. Het laatste jaar helaas ook niet meer in dezelfde samenstelling.

Het bloed kruipt waar het niet gaan en een avontuurlijke roadtrip in het noordoosten van Amerika is op de planning gezet. Deze keer ga ik samen met Jens, inmiddels 19 jaar, die een tripje terug naar de States ook wel zag zitten. Natuurlijk is New York alleen al te groot om in een vakantie te bekijken en we willen meer zien dan alleen een stad, dus wordt het belangrijk hoe we het reisschema op gaan stellen. Jens is vanaf 10 juli vrij van school en vanaf die dag laten we onze trip beginnen. Mede om de kosten binnen de perken te houden heb ik besloten de vakantie slechts 16 dagen te laten duren. Samen met Jens en geïnspireerd door de vele blogs van anderen die ons voorgingen heb ik een route bedacht die ons een rondje met de klok mee laat beleven. Nu kan de voorpret beginnen: het uitzoeken, wegstrepen, inlezen en het stap voor stap optuigen van een perfecte vakantie. Ervaringen van vorige vakanties heeft me geleerd om vooral goed uit te zoeken welke afstanden we op een dag af moeten leggen en hoeveel tijd er dan nog overblijft om activiteiten te doen. Een sheet in Excel moet me daarbij helpen. 

De route

We beginnen in New York. Het vergelijken van de prijzen van vliegtickets gaf al snel het inzicht dat vluchten naar New York een stuk goedkoper zijn dan die naar bijvoorbeeld Washington of Boston. En bovendien is vliegen vanaf Brussel Airport nog weer flink goedkoper. Het eerste deel van de route is daarmee bepaald: omdat we vroeg zullen opstijgen in Brussel op 11 juli zorgen we dat de de dag ervoor alvast naar Brussel af zullen reizen en de auto op lang parkeren laten staan. In Diegem, vlakbij vliegveld Zaventem, gaan we overnachten in het plaatselijke Ibis-hotel. Als we op tijd vertrekken uit Alkmaar kunnen we misschien nog een poosje rondkijken in Brussel of ergens anders op de route waar iets valt te beleven.

Als we in de vroege middag landen op JFK laten we ons vervoeren naar ons hotel in Manhattan, omdat we de eerste dagen geen auto nodig hebben. De auto halen we na drie dagen pas op bij Alamo, twee blocks vanaf ons hotel om daarna door te reizen naar Washington. Vanuit Washington maken we de lange oversteek naar Erie, aan het Erie-meer. Daar blijven we ook enkele dagen voordat we ons reis vervolgen naar Buffalo, waar we uiteraard de Niagara-watervallen gaan bewonderen. Als we Buffalo verlaten reizen we verder richting de oostkust en stoppen een dag in Albany, een stad met een Nederlandse tintje. Daarna gaat de rit verder naar Boston om daar een aantal dagen in een Airbnb-huisje te bivakkeren. Op de een na laatste dag van de vakantie keren we terug naar New York om daar vandaan de volgende dag terug te vliegen naar Brussel. 

 

De planning

De planning verzinnen is een stuk lastiger. We hebben 16 dagen en we willen veel zien, maar ook af en toe een dagje rust of naar een strand, waterpark of dierentuin. Natuurlijk is er te veel te doen en te zien in New York, dus daar gaan we wat extra dagen voor reserveren. En aan het einde van de rit doen we het wat rustiger aan als we een aantal dagen in een Airbnb willen verblijven in Boston en van daaruit dagtripjes maken als we er zin in hebben. Na veel schuiven met data en plekken om te overnachten is dit de definitieve planning geworden:

Zo, de basis staat. Nu kunnen we de details gaan invullen. Meer daarover in de volgende blog.

Oh ja, de 16e juli is gehighlight in het planschema omdat Jens dan 20 wordt! We hopen dat dit een speciale dag gaat worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten