zaterdag 13 mei 2023

De voorbereiding en het invullen van de details

Nu in grote lijnen de planning van de vakantie bekend is kan er worden begonnen met het uitzoeken van de hotels, de auto en de plekken die we graag willen bezoeken. Uit vorige vakanties zijn een aantal wijze lessen getrokken: het is verstandig om bij het boeken van een hotel altijd de mogelijkheid te hebben om deze tot vlak voor deze wordt betrokken nog te kunnen annuleren. Foutieve boekingen of mogelijke onvoorziene omstandigheden zouden anders flinke kosten met zich mee kunnen brengen en de toeslag die een annuleringsverzekering per accommodatie met zich meebrengt is een schijntje van dat bedrag. Hoewel de prijs van een onderkomen als de bepalende factor is gehanteerd tijdens de boekingen is toch zoveel mogelijk rekening gehouden met een gunstige ligging. 

Onze reis begint al op 10 juli, wanneer we alvast de afstand naar Brussel overbruggen en vlakbij vliegveld Zaventem overnachten in het plaatsje Diegem. Omdat we de volgende ochtend om 10:35 vertrekken met Brussels Airlines, hoeven we ons minder te haasten of minder vroeg op te staan voor een dag die voor ons toch al langer gaat zijn vanwege het tijdsverschil met de VS. Bij Zaventem is een parkeerplaats geregeld op lang parkeren, waar vandaan een shuttle ons afzet bij de luchthaven.

We landen rond 13:00 op JFK en laten ons per yellow cab vervoeren naar het hotel. Omdat we pas bij het vertrek uit New York op de vierde dag de huurauto ophalen zoeken we een hotel midden in Manhattan uit. Op een paar blocks van Times Square en niet zo ver van de Hudson-rivier af strijken we neer in een Comfort Inn in de wijk Hell's Kitchen. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de eerste drie dagen, waarin we zoveel mogelijk willen zien van New York. De eerste dag zal vooral in het teken staan van wandelen naar attracties in de omgeving en de tweede dag gaan we fietsen huren om daarmee Lower Manhattan te bereiken en te bekijken. En waarschijnlijk zullen de dagen veel te kort zijn en het aanbod veel te groot, maar dat laat wel de optie open om ooit terug te keren naar 'the city that never sleeps'. 

De huurauto is zoals gebruikelijk een aantal keren omgewisseld omdat de huurprijzen nogal onderhevig zijn aan schommelingen. De uitdaging is dan om een zo luxe mogelijke auto voor een zo gunstig mogelijke prijs te regelen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een standaard SUV van Alamo via ustravel.nl.  De auto die je dan krijgt is een Ford Edge of vergelijkbaar. Dit is een kleinere auto dan we de afgelopen keren hebben gehuurd maar de prijzen van de autohuur zijn in die paar jaar bijna verdrievoudigd. Deze optie biedt m.i. de beste prijs/kwaliteit. Het zal wel weer wennen zijn om een automaat te rijden maar na een uurtje weet je niet beter.

Na drie dagen New York vervolgens we onze weg naar Washington. De eerder geplande tussenstap in Philadelphia is daarmee geschrapt omdat een extra dag in New York de voorkeur heeft gekregen. In Washington overnachten we twee nachten in het toepasselijke Pentagon-hotel, inderdaad niet ver vanaf het werkelijke Pentagon. De route naar Washington zal lopen via Gettysburg, waar een van de belangrijkste veldslagen uit de Amerikaanse geschiedenis heeft plaatsgevonden. We gaan daar op zoek naar de stille getuigen van een bloedige strijd die mede doorslaggevend was voor de uitkomst van de onafhankelijkheidsstrijd in de 19e eeuw. In Washington zelf zijn de bekende monumenten en het Smithsonian-museum de hoofddoelen maar natuurlijk vooral Het Witte Huis en Het Capitool.

 

De langste rit die we gaan maken is op de dag dat Jens 20 wordt. Hij is in een lastige periode jarig omdat veel van zijn vrienden dan al op vakantie zijn. Waarschijnlijk heeft hij daarom zijn verjaardag dan al eerder in Nederland gevierd. Desalniettemin is het een bijzondere dag. Op dit moment is nog niet exact bekend welke route we gaan nemen maar waarschijnlijk gaat die ook langs Shanksville, de plek waar op 11 september 2001 de gekaapte vlucht UA93 is neergestort. Daarmee hebben we in deze vakantie alle drie de crashsites bezocht van de 9/11-kapingen. Het doel van de dag is om Erie bereiken, een stadje aan het Erie-meer, waar we hopelijk een dag of twee kunnen ontspannen aan het strand of in een waterpark. Uitstapjes naar Cleveland, Pittsburg of naar Amish-land horen ook tot de mogelijkheden. We gaan ter plekke wel beslissen waar we zin in hebben gedurende de twee volle dagen dat we in Erie verblijven.

Van Erie reizen we verder naar Buffalo, onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Niagara-watervallen. Andere attracties die we willen bezoeken zijn Clifton Hill en Skylon Tower, allebei te vinden aan de Canadese zijde van de Niagara-rivier.  Omdat we hier een hele en twee halve dagen verblijven zouden we ook naar Six Flags Darian Lake kunnen gaan in het volgende deel van de route. 

Dat volgende deel gaat naar Albany, opnieuw een flink stuk rijden. In Albany blijven we maar een nacht dus naast het rijden zullen we moeten kiezen wat we gaan ondernemen daar. Het bijlgooien is daar een folkloristische activiteit waarvan we allebei wel eens willen beleven hoe dat voelt. Hopelijk is er tijd genoeg om dit te ondervinden. Omdat de volgende etappe een stuk korter is, is het niet ondenkbaar als we een activiteit plannen aan het begin van de dag en dan doorrijden naar onze volgende accommodatie.

Boston is de bestemming waar we een Airbnb hebben gehuurd voor vier dagen in de wijk Sommerville. Hoewel we dan wat minder gehaast een programma af gaan werken gaan we uiteraard wel dagtripjes verzinnen om de stad en de omgeving goed te leren kennen. We willen sowieso de campus van de Harvard universiteit bezoeken, maar ook de Freedom Walking Trail of een dagtrip naar Martha's Vinyard behoren tot de mogelijkheden. Ook dat gaan we ter plekke bedenken. 

De op een na laatste dag brengt ons weer terug in New York. Voorlopig is voor die dag nog geen onderkomen vastgelegd omdat ik dat af zou willen laten hangen van de nabijheid van bezienswaardigheden die we beslist nog willen bezoeken. 

Dan is het alweer 27 juli en vliegen we vanaf JFK terug naar Brussel, rijden we terug naar Nederland en sluiten we daar onze vakantie af.

Maar zover is het gelukkig nog niet. We gaan eerst aftellen naar 11 juli!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten